Nieuws

Indexatie overgangsbekostiging voor primair onderwijs

26 september 2024

Van 2023 tot en met 2025 is er een overgangsregeling ingevoerd als onderdeel van de vereenvoudiging van de bekostiging voor het primair onderwijs (po). Door deze regeling kunnen scholen in drie kalenderjaren geleidelijk wennen aan de nieuwe hoogte van de bekostiging. In de definitieve regeling van 2024 speelt de loonbijstelling een belangrijke rol, omdat deze een aanzienlijk effect kan hebben op de hoogte van de overgangsbekostiging.

Berekening van de Bekostiging

In het model van de PO-Raad wordt zowel de reguliere als de overgangsbekostiging berekend. Dit model wordt geactualiseerd wanneer de nieuwe “regeling bekostiging WPO en WEC” wordt gepubliceerd. Dit gebeurt twee keer per jaar:

  • Voorafgaand aan het kalenderjaar: Na de publicatie van de eerste regeling, waarin de prijsbijstelling voor het komende jaar wordt verwerkt.
  • Gedurende het kalenderjaar: In de zomer na de publicatie van de definitieve regeling, waarin de loonbijstelling voor het lopende jaar wordt verwerkt.

Prijsbijstelling en Loonbijstelling

In de eerste regeling is de prijsbijstelling voor het komende kalenderjaar verwerkt. De prijsbijstelling wordt toegepast op 10,85% van de bekostigingsbedragen. In de definitieve regeling is de loonbijstelling voor het lopende kalenderjaar verwerkt. De loonbijstelling wordt toegepast op 89,15% van de bekostigingsbedragen.

De prijsbijstelling en loonbijstelling voor de berekening van de overgangsbekostiging wijken iets af van de percentages die worden toegepast op de reguliere bekostigingsbedragen. In de tabel hieronder worden de percentages voor 2024 getoond.

Voor 2024 zijn de percentages als volgt berekend:

  Prijsbijstelling Loonbijstelling Definitieve regeling*
Reguliere bedragen (art. 2 lid 1) -0,14 x 10,85% = -0,0152% 6,04 x 89,15% = 5,39% 5,3735%
Overgangsbekostiging (art. 45) 0,15% 5,4% 5,55%

* (prijs- en loonbijstelling verwerkt)

Impact op de Overgangsbekostiging

De verwerking van de loonbijstelling kan een significant effect hebben op de hoogte van de overgangsbekostiging. In 2025, het laatste jaar waarin de overgangsregeling van toepassing zal zijn, zal eenzelfde systematiek worden toegepast.

Bron: www.poraad.nl

Scroll naar boven