Onderwijsorganisaties willen prioriteit voor onderwijs bij vaccinatie

Een brede groep van organisaties, waaronder de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), pleit in een brief aan het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning. “Vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting”, schrijven de organisaties.

 

In een recente peiling van de AVS gaf bijna 80 procent van schoolleiders aan het een goed idee te vinden om onderwijspersoneel voorrang te geven. Het onderwijs vervult een cruciale rol in de samenleving. De organisaties vragen het kabinet om onderwijspersoneel op te nemen in de vaccinatiestrategie, en duidelijkheid te geven over wanneer deze groep in aanmerking komt voor vaccinatie.

In het coronabeleid is onderwijs aangemerkt als een vitaal beroep. Door de coronamaatregelen is het onderwijs aan leerlingen en studenten in het funderend onderwijs, in het middelbaar beroepsonderwijs en in het hoger en wetenschappelijk onderwijs al bijna een jaar – noodgedwongen – niet optimaal.

 

Omdat onderwijs als vitale sector is aangemerkt, werden in het najaar speciale teststraten ingericht om onderwijspersoneel met voorrang te testen. En in de huidige lockdown wordt een beroep gedaan op grote groepen onderwijspersoneel om fysiek onderwijs te blijven verzorgen: denk aan het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijk- en beroepsonderwijs en de examenklassen in het voortgezet onderwijs.

Ook worden in het funderend onderwijs en het mbo kwetsbare leerlingen en studenten opgevangen. Daarom vinden de organisaties waaronder de AVS het nu ook logisch en wenselijk onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning op te nemen.

 

Brief onderwijssector aan ministers VWS en OCW inzake vaccinaties

 

Bron: www.avs.nl

Zoeken
Laatste Nieuws
CABO Ondersteunt